Vejetaryen Süper Kahramanlar

Vejetaryen Süper Kahramanlar
    Süper kahramanlar kapitalizmin sürdürülebilirliği adına sizden yetki alıyorken vejetaryen süper kahramanların diğerlerinden bir farkı var mıdır? 

        Süper kahramanların tarihi 20. yüzyılın en büyük yıkımlarından biri olan I. Dünya Savaşı'ndan sonraki döneme dayanır. I. Dünya Savaşı'nın ardından krizleri aşmaya çalışan küçük işletmeler bir araya gelmeye başladı. İşletmelerin bir araya gelmesi ile ekonomideki kriz riski de artıyordu. Çünkü birinin iflasi ekonomide büyük tahribata yol açabilirdi. Bankacılık yasalarının belirsiz olması, artan spekülasyonlar, Amerika'daki bazı bölgelere yapılan gayrimenkul yatırımı, Amerika Birleşik Devletleri'nin dünya altın rezervleri üzerindeki hakimi yeti ve liberalleşmenin acemiliği ile 1929 yılında, 1930'dan itibaren etkisini yoğun olarak hissettiren Büyük Buhran patlak verdi. İnsanlar en az iş gücü ile en çok para kazanma hayalleri kurarken müthiş yoksulluğa sürüklendi. Piyasadaki reel para yetersizleşti, insanların alım gücü düştü. Nihayetinde 30'lardada süper kahraman "Superman" dünyayı kurtarmak için yeryüzünde belirdi!

        Superman 1938'de okuyucu ile buluştuğunda üzerinde taytı, pelerini ile diğerlerinden farklı, insani bir görünüşte ancak insan üstü yeteneklere sahip biriydi. Üzerindeki Birleşik Devletler'in bayrağını anımsatan kırmızı mavi kostümüyle insanları, süper güçleriyle içinde bulundukları zor durumdan kurtarmayı misyon edindi. Tam da Büyük Buhran'ın etkileri sürerken insanlara ilaç gibi gelen bir hikaye ile. 

       Superman'in ardından Amerikan ikonu haline gelen pek çok süper kahraman okuyucuya ulaştı. Teknolojinin gelişmesi ile sinema salonlarında seyirciyle buluştu, 3 boyutlu olarak seyirciye 'dokundu'. Süper kahramanların çeşitlenmesi, kendi fizik kuralları ile 'kötü'leri alt etmesi ile ilerleyen zamanlarda anti süper kahramanların doğmasına sebep oldu. Bu durumda genelin vicdanını rahatlatacak, onlara rahat bir "Oh be!" dedirtecek süper kahramanlara bakarak kentsel yaşamın götürülerine rağmen doğayla uyumlu yaşamak için çaba gösteren ve uyumu tercih eden vejetaryenlerin, kahramanlarının da anti süper kahraman olması beklenir.  Süper kahraman mı yoksa anti süper kahraman mı olduğu konusunda kararın size bırakıldığı vejetaryen veya vegan olduğu bilinen karakterlerden bazıları aşağıda yer alıyor.


Aang - Avatar the Last Airbender: Dünyayı ateş kralından kurtarmak için uğraşan, 4 elementi birden bükebilen 12 (100 yıllık donma süreciyle birlikte 112) yaşındaki hava bükücü.







Layla Williams: Walt Disney Pictures'ın 2005 yapımı Sky High filmindeki karakterlerden biri. Vegan olmakla beraber aynı zamanda barış yanlısı ve feminist de. Babasının üstün özellikleri olmayan Layla'nın annesi hayvanlarla konuşabiliyor.

Beast  Boy: İlk kez 1965'te okuyucuyla buluşan bir karakter. Bob Brown ve Arnold Drake tarafından çizilen karakter, erkek süper kahraman geleneğini sürdürür. Vegandır.

Karolina Dean: 2003'te yaratılan, Marvel karakterlerinden biri olan Karolina, barış yanlısı bir vegandır. 


Animal Man: DC Comics karakterlerinden biridir. Buddy Baker olarak da bilinir. Hayvan hakları savunucusu , çevreci ve vegandır.


Super Vegan: Superman'in anti süper kahraman ve vegan olanı. İlk kez supervegans.org'un ortaya çıkardığı bir karakter.





Vegan Man: Bir Vegan Represent karakteri.

       Veganların doğa kahramanı olmak yerine kolektif bilinç oluşturmak için çalıştıklarını düşünürsek esasında süper kahramanlığın temelinde yer alan popülist değerlerle tezat bir liste çıkmadığını görebilirsiniz. Uluslararası şirketlerin 'vegan' karakterleri, herkese hitap etme kaygısıyla yaratılmış olabileceği gibi hızla artan ekolojik tahribata şirketler tarafından (paradoks) dikkat çekmek amacıyla da ortaya çıkarılmış olabilir. Her ne olursa olsun vegan karakterin yaşam hikayeleri süper kahramanlarınkinden öte anti süper kahramanlarınkine benzer.

*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir. Bu metin vejetaryen çizgi kahramanlar ile ilgili Türkçe kaynak bulunmadığı için kültür endüstrisinin vegan ayağındaki meraklıları için yazılmıştır. İnternette yer alan diğer listeler çoğunlukla süper kahramanları canlandıran oyuncuların yaşam biçimini konu alarak oluşturulduğu için karakter listesinde: 
http://www.comicbookreligion.com/?Religion=Vegan_/_Animal_Rights&Hero=1 adresi referans alınmıştır. 

Yorum Gönder

1 Yorumlar