Cosmopolitan İş Birlikçiliğe Mi Soyundu?

Cosmopolitan İş Birlikçiliğe Mi Soyundu?

Cosmopolitan Ocak 2013 sayısında kürk ve kürklü giysilere özendirici içeriği 2013 Kürk ve Deri Fuarı'na çanak mı tutuyor?




Yaşam hakkı savunucuları 17-19 Ocak 2013'te gerçekleştirecekleri Kürk ve Deri Fuarı protestosunu duyururken Cosmopolitan Ocak 2013 sayısının kapağında "Stilinize kürk katın" ifadesine yer verdi. Cosmopolitan'ın web sitesinde kürklerle ilgili içeriğin tanıtımı için aşağıdaki metne yer verildi: 


      Kürk Etkisi  - Moda Editörü Tuğçe Özakdağ
Baştan aşağı kürklere bürünmeyi fazla iddialı buluyor ancak kürk dokuların ihtişamından da vazgeçemiyorsanız, bu kombinasyonlar tam size göre.

Deriler, ipekler ve angora trikolarla tamamlayabileceğiniz kürklü aksesuarlarınızla kışın en soğuk günlerinde bile ışıltınızdan hiçbir şey kaybetmeyeceksiniz. (http://www.cosmodergi.com/mod-90305-04.html)
Kürkün "ihtişamlı" bir görünüm kazandırdığını ileri süren dergi ekibinin kürk giysilerin arkasındaki psikolojik ve fiziksel şiddeti, işkenceyi, ölümü ve trajediyi bilmiyor olması imkansız. Ocak ayında düzenlenecek olan ve yaşam hakkı savunucularının protesto edeceği 2013 Kürk ve Deri Fuarı ile aynı ay içinde Cosmopolitan'da bu içeriğe yer verilmesi ise akıllara Cosmopolitan'ın kirli ticaretin reklamını yaptığını düşündürüyor. 

2012 Kürk ve Deri Fuarı protestosundaki basın açıklamasında belirtildiği gibi:


"Kürk ve deri kullanımının artık eski çağlarda olduğu gibi zenginlik ve statü sembolü değil; cehalet, bilinçsizlik, görgüsüzlük ve duyarsızlık" olarak algılanmaya başladığını hemen hemen herkes biliyor. Teknoloji ve iletişim çağının zirve yaptığı günümüzde, kürk ve deri ürünlerinin nasıl elde edildiği de artık herkesin bilgisi dahilinde bir gerçektir." (http://aktivistkultur.blogspot.com)


Cosmopolitan'dan yaşam hakkı savunucularına hala bir açıklama gelmedi. Cosmopolitan, Türkiye'de, dünyanın yüzünü döndüğü "eco fashion" yerine dünyadaki kanlı ve kirli ticaretin bir ayağı olarak yerini alacak. İşkencenin ve öldürmenin yasal olması onun gerçeğini hiçbir zaman değiştirmeyecek.


Kürkleri için yetiştiriliyor ve öldürülüyorlar

Her yıl 40 milyondan fazla hayvan insanlar giysilerinde aksesuar olarak kullansın veya giysi yapsın diye kürkleri için öldürülüyor. Bu hayvanların 30 milyondan fazlası üretim çiftliklerinden temin edilirken 10 milyon kadarı doğal yaşamlarında katlediliyor. Üstelik bu sayıya yaralanan, o an için kaçmayı başaran ve daha sonra ölen hayvanlar dahil değil. 
(http://animalrights.about.com/od/animalrights101/tp/How-Many-Animals-Are-Killed.htm)


Yorum Gönder

0 Yorumlar