Seçimlerde Hayvan Hakları İçin Kim Ne Vadediyor?

Seçimlerde Hayvan Hakları İçin Kim Ne Vadediyor?

Yerel seçim öncesi, hangi siyasi partilerin ve adayların hayvan hakları hareketine ortak olacağına baktığınızda gördüğünüz "destek" mi "mücadele" mi?

Türkiye'de hayvan hakları, karar alıcılardan ziyade sivil toplumun çabalarıyla sürdürülüyor. Söz konusu yerel seçimler olunca da hayvan haklarından ziyade sokak hayvanlarının hakları adayların diline dolanıyor. Hangi siyasi partilerin ve adayların gündeminde hayvan hakları olduğuna baktığınızda mücadele mi verilecek destek mi alınacak daha net görebiliyorsunuz.

CHP


İstanbul
CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, hayvan hakları savunucusu seçmenlerinin kafasını karıştıracak bir "seçim vaadi" ile projesini duyurdu. Sokak hayvanlarının kentlilere saygısızlık olarak sunulması bir kısım seçmenlerden tepki alırken, bir kısmı ise projeyi destekledi.

Sarıgül'ün seçim vaadi, esasında, Topbaş'ın ve AKP'nin 2012'den beri, sokak hayvanları için doğal yaşam parkı adı altında bir tecrit bölgesi oluşturma projesinden çok farklı değil. Hiçbir modern ülkede sokak hayvanları görmüyoruz çünkü aslında modern algımız, karar alıcıların manipülasyonları ile şekilleniyor. Sözde modern ülkelerde sokak hayvanları, barınaklarda 8 ile 45 (nadiren 90) gün için kontrollü olarak öldürülüyor. Devlet tarafından petshoplarda hayvan satışı durdurulmadığı ve "hayvan üretme çiftlikleri" kapatılmadığı takdirde, Sarıgül'ün projesi;

yaşam boyu sokak hayvanlarının bakımını garanti edebilir mi, buna bütçe ayrılabilir mi, yaşam köyü için fiziksel koşullar sağlanabilir mi ve yeterli sağlık imkanları verilebilir mi, yaşam köyü bir süre sonra bir avuç gönüllünün çabasıyla mı ayakta kalacak soruları akıllara geliyor.



Hayvan dostu ilçelerden biri olarak bilinen Kadıköy'ün adayı Aykurt Nuhoğlu'nun projeleri ise şöyle;


"PROJELERİMİZ
- Mevcut barınak ve bakım merkezlerini iyileştireceğiz. Yeni bakım ve rehabilitasyon merkezleri kuracağız.
- Oluşturulacak gönüllü yardım ekipleri ile özellikle soğuk havalarda sokak hayvanlarına daha hızlı yarım ulaştıracağız.
- Halkı bilgilendirmek amacıyla ilgili dernek ve kuruluşların faaliyetlerini destekleyeceğiz.
HEDEF; denizindeki martıları, vapurdan inerken sizi karşılayan köpekleri, duvar dibinde uyuklayan kedileriyle, her canlının yaşam hakkını savunan hayvan dostu bir Kadıköy."
Ankara
CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş ise hayvan hakları ile ilgili bir proje sunmuş değil. Aşağıdaki seçim konuşmasında da yine bir projeden söz edilmiyor:



İzmir
CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Aziz Kocaoğlu, İzmir'de hayvan hakları adına yeni bir projeyle gündeme gelmezken 450 dönümlük bir arazi üzerine kurulan İzmir Doğal Yaşam Parkı gibi oksimoron bir ada sahip hayvan teşhir alanı kendisi zamanında kurulmuştur.  

HDP


HDP, Yerel Seçim Bildirgesi'nde, sokak hayvanları ve insanların kentleri paylaşmaları konusuna dikkat çekerek şunlara yer verdi:
"İçme suyu barajları ile derelerin çevresindeki koruma bantları en yüksek seviyeye çıkarılır ve yapılaşmaya asla izin verilmez. Kentte yaşayan hayvan ve bitkilerin su ihtiyacı gözetilerek, kullanımlarını kolaylaştıracak biçimde önlemler alınır. Geçimlik tarımda kullanılan suyun temel ihtiyaç kadarı ücretsiz sağlanır."
*** 

"Hayvan hakları ve yerel yönetimler insan dünyanın efendisi değil, doğanın bir parçası ve diğerleri arasında bir türdür. Hayvanlar da insanlar gibi algılar, hisseder, acı çeker.

Hayvanlara karşı her türlü şiddet, zulüm ve işkence reddedilmelidir. insanlar, kendi haklarını savunamayan hayvanların da haklarını savunmakla yükümlüdür.

HDP, ekolojik bir toplum hedefiyle hayvanların, doğal yaşamlarına uygun şekilde yaşayabilmeleri için imkanlar yaratır.

Kötü muamele durumunda hayvanların şikayet olanağı bulunmaması gerçeğinden hareketle, bir hayvan hakları denetleme birimi kurar.

Kar ve eğlence amacıyla hayvanlara rahatsızlık verilmesini kabul etmez. İnsanların kentleri birlikte paylaştığı sokak hayvanlarının rahatça yaşayabilmelerinin ortamını yaratır."

AKP

İstanbul
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, 2012'de, arkasında durmakta ısrar ettiği bir kanun tasarısı hala askıda. 5199 no'lu kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısında sokaklardaki tüm hayvanların toplatılması ve doğal yaşam alanı adı altında kurulacak yerlere taşınması öngörülüyor.

Kadir Topbaş'ın görevi boyunca sokak hayvanları için İstanbul'da somut bir proje hayata geçmiş değil. Sabah'ın 13 Mart tarihli haberinde ise hayvanlar ile ilgili nasıl bir projeyi hayata geçirmeye çalıştığını şöyle anlıyoruz: 
"Hayvan barınağı diyorlar, mevcutların dışında Sarıyer'de 20 bin kapasiteli dev bir barınağı tamamladık." http://www.sabah.com.tr/Gundem/2014/03/17/topbastan-istanbul-icin-dev-projeler 
Ankara  
AKP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Gökçek'e, 2012'de Gölbaşı Hayvan Barınağı gönüllüleri tarafından bir plaket verildi. Buna pek çok hayvan hakları savunucusu şaşırdı. Çünkü Ankara'dan toplu katliam haberleri geliyor, sokak köpekleri yakılıyordu. Ankara'daki Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi'nin hali ise içler acısı.

Melih Gökçek'in vaadi ise hayvanat bahçesine Safari Park eklemek. AOÇ'deki imar planına ise 21 Mart'ta, Ankara 5. İdare Mahkeme'si durdurma kararı verdi. Ancak Melih Gökçek'in vaatlerine bakılırsa Durmak Yok, Hayvan Esaretine ve Teşhirine Devam!

İzmir
AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, hayvan haklarını tamamen unutmuş olsa gerek ki herhangi bir proje sunmadı dahi.

MHP


İstanbul 
MHP İstabul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Rasim Acar'ın hayvan haklarına dair bir açıklamasını bulmak çok zor!

Ankara
MHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mevlüt Karakaya, hayvan bakımevlerinin yeniden düzenlenmesi ve yeni bakımevlerinin oluşturulması vaadinde bulundu. Ancak tabi, elinde sunabileceği bir proje yoktu.
Anlaşılan, Karakaya, ‘Yaradılanı severiz, Yaradan ötürü.. sözünün hayvanlara karşı gösterilecek hassasiyeti için ölçü olmalıdır.’ sözüyle teminat vermeye çalıştı.(1)


İzmir
MHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Taşer'in de hayvan hakları ile ilgili bir açıklamasına rastlanmıyor.



İlçe belediye başkan adaylarının bir bölümü iseHAYTAP'ın hayvan haklarının korunmasına dair taahhütnamesini imzalamıştır. İlçe belediye başkan adayınızın ismini HAYTAP hayvan hakları taahhütnamesi ile birlikte aratabilirsiniz.


Kaynaklar: 

(1) http://www.mevlutkarakaya.com/Gorsel/veteriner-fakultesi-ogrencilerinden-karakayayi-destek-ziyareti/
"Hayvanseverlerden Başkan Gökçek'e Plaket" http://www.ankara.bel.tr/haberler/hayvanseverlerden-bakan-gkeke-plaket/#.UzZ3e9wVduY
http://www.internethaber.com/melih-gokcekten-mansur-yavasa-teklif-651731h.htm
http://www.radikal.com.tr/turkiye/aocta_imara_hukuk_dur_dedi-1182528

*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar