Yumurta Mı Feministten Çıkar Feminist Mi Yumurtadan

Yumurta Mı Feministten Çıkar Feminist Mi Yumurtadan?

Geçmiş bir yazıdan alıntıyla başlayalım:


"Veganizmin de feminizmin de karşısında durduğu esas kavram ayrımcılıktır ve ikisi de doğal eşitlik ister. Feministlerin vejetaryen olması gerekiyor mu, sorusundan önce yanıtlanması gereken feministlerin ilgi alanlarına diğer türlerin dişilerin girip girmediğidir. Feministler şu halde kendi türünün dişisi için hak mücadelesi verirken diğer türlerin dişilerini görmezden geliyormuş gibi görünmekte."
(VeganTürkiye, Veganizm ve Feminizm: http://veganturkiye.blogspot.com.tr/2012/06/veganizmve-feminizm-hemsosyal.html)

8 Mart'ta biraz güncellemeye ihtiyaç duyuluyor. Ne de olsa Dünya Kadınlar Günü'nde "yumurtayla protesto"ya şahit olduk. Yumurtayı atanlar, kadınlar; yumurta, farklı türden bir dişinin: Sırf dişi olduğu ve yumurtladığı için kısa yaşamı boyunca hareket yeteneğini yitirecek kadar üst üste ve dar kafeslerde, yapay ışık altında nefes alıp veren tavuğun. 


(2013'te, Üniversiteli Kadın Kolektifi'nin 'yumurtalı protestosu')


Bir tavuğun ömrü ortalama 10 yıldır. Yumurta tavuklarının ise bu süreyi görmesi imkansız. 'Free Range' olarak adlandırılan, sözde serbest gezinen tavukların dahi ömrü, 18 ay(1). Genetik müdahaleli yemlerle veya tüy yemlerle beslenen, gün ışığı görmeyen, hayatlarında bir kez dahi kanatlarını açamayan tavuklar, 'yeterli' verimi sağlayamadığı zaman ise kesime gönderilir. 

Kadın olmak; cinsiyete dayalı karar alma mekanizmalarında erkeklerin hakim ideolojiyi kurguladığı - ki bu hayatın tamamına tekabül ediyor galiba - her alanda istismar edilmek, yok sayılmak, ezilmek, köleleştirilmek, yönlendirilmek istenen insan olmaktır. Dişi hayvan olmak; insan egemen dünyada hakim ideolojiyi kurgulayanlar tarafından tecavüz askısı ile gebe bırakılmak, yavrusu doğumdan hemen sonra elinden alınmak, sürekli yumurta almak için daracık kafeslerde tutulmaktır; köleleştirilen, istismar edilen, işkence gören, acısı önemsenmeyen olmaktır. 

Bu bakış açısıyla, feminizm, veganizmin savunduğu değerlere o kadar da uzak görünmüyor, ne dersiniz?

Başa dönelim o halde: 8 Mart 2014, Dünya Kadınlar Günü'nde, dişi olduğu ve yumurtlayabildiği için her türlü istismara maruz kalan türlerden birinin yumurtası, kadınlar tarafından protesto malzemesi olarak kullanıldı. Bunun üzerine biraz düşünmeye değer.

1. 'Free Range' Ambalaj Süsü Mü: http://veganturkiye.blogspot.com.tr/2012/05/free-range-ambalaj-susu-mu-gda.html

Tavuklar tarladaki patatesler gibi hiç kıpırdamadan yetiştiriliyor: http://www.sondevir.com/?aType=haber&ArticleID=64301


*Metnin tamamı VeganTürkiye'ye aittir. Yararlanılan kaynaklar ve alıntılar bağlantılarla gösterilmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar